kuinka paljon vauvat nukkuvat

Kuinka paljon vauvat nukkuvat

Kuinka paljon vauvat nukkuvat? Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme lasten uniohjaajina. Vanhemmat toivovat usein suoraa vastausta siihen, mikä olisi sopiva unimäärä tietyn ikäiselle lapselle – mutta valitettavasti yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa. Olisi hienoa, jos pystyisimme antamaan varmasti toimivia unirytmejä ja unimääriä vanhemmille, mutta se ei ole mahdollista, koska sellaisia ei ole ikävä kyllä olemassa. 

Erityisesti ensimmäisinä elinvuosina lasten väliset erot unen kokonaismäärässä voivat olla suuria. Erot tasoittuvat iän myötä. Siinä missä yksi vauva tarvitsee vuorokaudessa jopa 16 tuntia unta, toiselle voi riittää alle 12 tuntia – ja molemmat ovat täysin normaaleja. 


Kuinka paljon vauvat nukkuvat

Vanhempia usein pohdituttaa, kuinka paljon vauvat nukkuvat keskimäärin. Vanhempia mietityttää, pitäisikö oman lapsen nukkua enemmän vai vähemmän, koska ystävän lapsi ehkä nukkuukin aivan erilaisia määriä, kun oma lapsi. Alla olevasta taulukosta näet yleiset vaihteluvälit vauvojen ja taaperoiden kokonaisunimäärissä.

Vanhempien on tärkeä muistaa, että paras mittari siitä, että lapsi on nukkunut tarpeeksi on lapsen yleinen vointi. Onko lapsi leikkisä, virkeä ja hyväntuulinen enimmäkseen hereillä ollessaan? Jos vastasit kyllä, on lapsi mitä luultavammin saanut tarpeeksi unta. Yleisesti ottaen vanhemmat usein ajattelevat, että lapsen tulisi nukkua enemmän kuin mitä oma lapsi ehkä tarvitseekaan unta.

kuinka paljon vauvat nukkuvat


Montako tuntia vastasyntynyt nukkuu?

Avaamme hieman tarkemmin ylläolevaa taulukkoa sen osalta, kuinka paljon vauvat nukkuvat keskimäärin. Vastasyntyneet nukkuvat keskimäärin 14–17 tuntia vuorokaudessa, mutta haitari on todella laaja. Ensimmäisten elinkuukausien aikana unentarve alkaa vähitellen vähentyä, ja vauva viettää yhä enemmän aikaa hereillä. Yksilölliset erot unen määrässä voivat kuitenkin olla huomattavia.

Usein vastasyntyneet nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta, ajankohdasta riippumatta. Vastasyntynyt heräilee tiheästi ja helposti. Tämä liittyy varhaisen unen erityispiirteisiin ja vielä kehittymättömään vuorokausirytmiin, jonka vuoksi myös yöaikaan vastasyntynyt saattaa valvoskella pidempiä aikoja. Vauva ei välttämättä päivälläkään nuku pitkiä yhtenäisiä unia, vaan heräilee ja nukahtelee omaan tahtiin. Toinen vauva saattaa taas olla syntymästään lähtien virkeänä hereillä pidempään.


Kauanko vastasyntynyt jaksaa olla hereillä?

Hereilläoloaika tarkoittaa sitä aikaa, jonka vauva jaksaa olla virkeänä unien välillä. Vastasyntyneet jaksavat usein olla hereillä vain noin 45–60 minuuttia. Hereilläoloaika kasvaa vähitellen iän myötä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös hereilläoloaika on yksilöllinen – jotkut lapset tarvitsevat päiväunet useammin kuin toiset. On myös normaalia, että pienikin vauva jaksaa jo pidempiä aikoja hereillä. Etenkin vastasyntynyt nukahtaa usein helposti syöttöön, kunhan on riittävän väsynyt, vaikka muilla keinoin voisikin olla vaikea nukahtaa. Toisaalta uni ei välttämättä jatku pitkään, vaan lyhyiden torkkujen jälkeen ollaan taas valmiita seurustelemaan.


Kuinka paljon 6kk ikäiset vauvat nukkuvat?

Kuuden kuukauden iässä lapsen kokonaisunimäärä on keskimäärin 12–15 tuntia, mutta myös tämän yli ja ali menevät määrät ovat normaaleja. Tässä vaiheessa monet vauvat nukkuvat jo pidempiä jaksoja yöllä ja päiväunen määrä vähenee. Voit alkaa kokeilla jaksaisiko vauva hiljalleen hereillä hieman pidempään. On myös hyvä muistaa, että 2-3 tunnin välein herääminen on normaalia läpi vauvavuoden.


Paljonko 10kk ikäinen vauva nukkuu?

Entä kuinka paljon vauvat nukkuvat sitten 10 kuukauden iässä? Monet vauvat nukkuvat 10kk iässä keskimäärin vähän alle 12–14 tuntia vuorokaudessa. Jotkut pärjäävät vähemmällä, toiset tarvitsevat enemmän. Jos lapsesi nukkuu esimerkiksi 11 tuntia vuorokaudessa ja vaikuttaa päivisin virkeältä, leikkisältä ja voi hyvin, ei määrää tarvitse väkisin yrittää lisätä. Toisaalta taas, jos vauvan unen määrä vaikuttaa taulukon mukaan normaalilta MUTTA päiväunet ovat kovin pitkiä eivätkä ole lyhentyneet ajan saatossa JA yöt ovat menneet rikkonaisiksi, voi olla hyvä hetki tarkistaa, olisiko unenmäärää hyvä hieman vähentää esimerkiksi päiväunien osalta. Näin varmistetaan se, että lasta väsyttää tarpeeksi yöllä.


Kuinka paljon vauva nukkuu päivällä?

Erityisesti ensimmäisen vuoden aikana lasten välillä voi olla suuria eroja päiväunien määrässä, mutta yksilölliset erot tasoittuvat lapsen kasvaessa.

Kolmikuiset vauvat nukkuvat päiväsaikaan keskimäärin noin 5 tuntia vuorokaudessa, mutta vaihtelu on suurta; päiväunien määrä voi olla tässä iässä mitä vain hieman yli 2 tunnista aina 8 tuntiin asti. 

Ensimmäisen elinvuoden aikana päiväunien määrä vähenee vähitellen, ja noin vuoden iässä lapsi nukkuu päivällä keskimäärin 2,5 tuntia (vaihteluväli on noin 1-4 tuntia/vrk). Muutos jatkuu myös toisen ikävuoden aikana – kaksivuotiailla päiväunien pituus on keskimäärin hieman alle kaksi tuntia vuorokaudessa (vaihteluväli on noin 0,5-3,5 tuntia/vrk). On tärkeä muistaa, että vaikka keskimääräinen päiväunen pituus on esimerkiksi 2.5h voi se olla juuri sinun lapsellesi liikaa tai liian vähän. Jos oma lapsi jaksaa hyvin vähemmällä unimäärällä, ei unimäärää tarvitse lisätä. Voit katsoa päiväunen määrästä THL:n taulukon täältä.


Mitä jos vauva nukkuu liian vähän?

Jos vauvan unimäärä on selvästi taulukon alarajalla, mutta lapsi on päivisin tyytyväinen, virkeä ja kehittyy normaalisti, ei yleensä ole syytä huoleen. Osa vauvoista vain tarvitsee vähemmän unta kuin toiset. Jos asia huolettaa, voit ilmaista huolesi neuvolassa. Lisäksi on hyvä huomioida, että tilapäiset stressitekijät, esimerkiksi sairaudet, voivat lisätä unen tarvetta, joten on hyvä tällöin antaa lapsen nukkua enemmän.

Jos taas lapsi vaikuttaa jatkuvasti väsyneeltä, ärtyneeltä ja lapsi ei jaksa keskittyä  syömiseen/leikkimiseen, täytyy tarkistaa, että lapsi saa tilaisuuden nukkua päivä- ja yöunet unta tukevassa ympäristössä – näissä tapauksissa on myös tärkeä kääntyä neuvolan puoleen, jos tilanne ei omin keinoin helpota! 

Jos lapsen nukkuminen huolestuttaa, voit lukea lisää täältä


Yhteenvetona: seuraa lastasi, älä kelloa

Vanhempien voi olla houkuttelevaa noudattaa jotain valmista uniaikataulua, mutta näistä on usein vain haittaa, jos lapsen unentarve ei ole linjassa kyseisen aikataulun kanssa. Tärkeämpää on, että seurataan lasta ja muistetaan, että jokaisella lapsella on yksilöllinen unentarve. Kun löytyy teidän lapselle sopiva unenmäärä voi lasta ohjata hänelle sopivaan unirytmiin. 

Joskus voi olla vaikea tietää, mikä oman lapsen unentarve oikein on ja usein vanhempia arveluttaa, saako lapsi riittävästi unta. Meidän yöheräily ja yövieroitus webinaarissa sekä hulinat -webinaarissa käydään näitä asioita läpi tarkemmin, mutta jos kaipaatte apua juuri teidän oman lapsen unen tarpeen ja sopivien unimäärien selvittämiseksi, on uniohjaus paras valinta.